Főmenü

Kormányablak

Bejelentkezés

 
 
 

Kedves Látogatók!

 

A Nógrád Megyei Kormányhivatal szervezeti felépítése 2017.01.01-től megváltozott, emiatt ezen oldalunkon csak ezen időpont előtt keletkezett információk olvashatóak.

 

Az aktuális weboldal ide kattintva érhető el!

 

 

 

 

Hírek (7)

A 44/2005. (V. 6.) FVM–GKM–KvVM együttes rendelet szabályozása alapján a Nógrád Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földművelésügyi Főosztálya Növény- és Talajvédelmi Osztálya ezúton teszi közzé a 2016-os évben Nógrád megyében engedélyezett mező- és erdőgazdasági célú légi munkavégzésekkel kapcsolatos információkat.

A tájékoztató innen tölthető le (.xls, Legutóbb frissítve: 2016. október 4.)

Tájékoztató a légi munkavégzés engedélyezéséről

A 44/2005. (V. 6.) FVM–GKM–KvVM együttes rendeletet a Magyarország területén, annak légterében mezőgazdasági légijárművel történő mező- vagy erdőgazdasági célú, növényvédő szerrel vagy termésnövelő anyaggal végzett növényvédelmi vagy talajerő-gazdálkodási tevékenységekre kell alkalmazni.

Légi permetezés akkor végezhető, ha az adott naptári évre vonatkozó kijuttatási tervet a területileg illetékes megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi osztálya engedélyezte. A kijuttatási terv engedélyezése iránt a rendelet 2. melléklete szerinti kérelmet kell benyújtani.

A kijuttatási terv iránti kérelem 2012. augusztus 1. után igazgatási szolgáltatási díjköteles, melynek mértéke 5 000 Ft.  Ezt a Nógrád Megyei Kormányhivatal 10037005-00299547-00000000 számú bankszámlájára kell befizetni és a befizetésről szóló igazolást a kérelemhez mellékelni kell. Az igazgatási szolgáltatási díj fizetéséről a 63/2012. (VII.2.) VM rendelet rendelkezik.

A kijuttatási terv engedélyezése iránti kérelmet a szakirányítónak kell benyújtania a tervezett első légi permetezés megkezdése előtt legalább 30 nappal.

A termés mennyiségét, minőségét súlyosan veszélyeztető károsító megjelenésével, illetve ilyen hatású meteorológiai esemény bekövetkezésével járó állapot esetén el lehet térni az engedélyezett kijuttatási tervben foglaltaktól.

A rendelet szabályozása alapján a területileg illetékes kormányhivatal növény- és talajvédelmi osztálya a hirdetőtábláján és hivatalos honlapján közzéteszi a légi permetezéssel megmunkálandó területre, a kijuttatás időpontjára és az alkalmazott növényvédő szer típusára vonatkozó információkat.

A bejelentések befogadására a területileg illetékes kormányhivatal növény- és talajvédelmi osztálya szabad- és munkaszüneti napokon készenlétet tart fenn, amelyre vonatkozó információkat hirdetőtábláján és holnapján közzéteszi.

Készenlétben lévő elérhetőségei:

Hornyák Attila, +36-20/243-83-72, hornyaka[kuk ac]nebih[pont]gov[pont]hu

A szántóföldi és kertészeti kultúrák növényvédelmi költségei a termesztési költségek 25-30 %-át is elérhetik. Ez a nagy anyagi ráfordítás csak magas színvonalú növényvédelmi tevékenység esetén térül meg, mivel a kijuttatás-technológia jelentősen befolyásolja a növényvédő szerek hatékonyságát. Nagy figyelmet kell tehát fordítani nemcsak a megfelelő növényvédő szer kiválasztására és annak az optimális időben való, szakszerű kijuttatására, hanem a növényvédő gépek állapotára, munkájuk minőségére, és a gépkezelők képzésére is.

A Nógrád Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc–biztonsági és Földművelésügyi Főosztály Növény– és Talajvédelmi Osztálya Szécsény város területén két termelőnél növény-egészségügyi zárlatot rendelt el az általuk termelt burgonya baktériumos gyűrűs rothadása miatt, amit egy zárlati károsító idézett elő. A fertőzött burgonya tételek ártalmatlanítása folyamatban van. (A betegségnek az emberi egészségre káros hatása nincsen.)

Tüneketk gumónTünetek levélen

A burgonya baktériumos gyűrűs rothadása a világ számos pontján előforduló betegség. Okozója, a Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus az Unió egész területén karantén (zárlati) károsítónak minősül. Megjelenése után nincs már lehetőség védekezni ellene, ezért elterjedése esetén nagy gazdasági kárt okozhat a burgonyatermesztésben.

A kórokozó jelenlétének felderítésére a növényvédelmi hatóság minden évben az 1 hektárnál nagyobb burgonya termelőknél növény-egészségügyi szemlét végez. Megyénkben 2014 decemberében került először beazonosításra a kórokozó. 2015-ben Szécsényben a fertőzött termőhelyeken végzett utóellenőrzések során két termelőnél, összesen 7,2 hektáron termelt étkezési burgonyából vett mintákban mutatta ki a hatósági laboratórium a kórokozó jelentétét. A növényvédelmi hatóság a fertőzöttségre utaló előzetes eredmények birtokában azonnal elrendelte a forgalomba hozatali, szállítási és felhasználási tilalmat. A megerősített eredmények alapján folyamatban van a fertőzöttnek nyilvánított táblákon termett összes burgonya megsemmisítése.

A betegség terjedésének legjelentősebb forrása a gumó. A fertőzött gumók évről évre történő elültetésével a baktérium hosszú ideig képes tünetek kiváltása nélkül jelen lenni a zöld növényi részekben és az új gumókban. Állományon belül a művelő- és betakarító gépek útján terjed, amelyekre tapadva fertőzőképességét hosszú hónapokon keresztül megőrzi.

Mind emiatt nagyon fontos, hogy ne ültessünk el növény-egészségügyi szempontból ellenőrizetlen vetőgumókat.Legjobb a fémzárolt vetőgumó, amely a szaporítóanyag minőségét is garantálja. Megoldást jelenthet a saját előállítású vetőburgonya felhasználása a következő évben, ha a termelő a termesztési év február 28-ig bejelenti igényét, és kéri a növényvédelmi hatóságnál a vető tételek vizsgálatát. Termőhelyi szemlével és laboratóriumi vizsgálattal kiszűrhető a karantén károsító esetleges jelenléte, így növelhető a termesztés növény- egészségügyi biztonsága.

 Pesti Jánosné

növényvédelmi felügyelő

 

Több mint tízezer kilogrammnyi jelöletlen, azonosíthatatlan származású gyümölcs és zöldség tételt zároltak a Nógrád Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának munkatársai szerda este. 

Hazánkban nem engedélyezett hatóanyag tartalom miatt a NÉBIH elrendelte a Póker Extra 80 WDG gombaölő növényvédő szer 93131250 és 93131251 gyártási számú tételeinek visszagyűjtését. A szerben szennyezésként előforduló, nem engedélyezett hatóanyag a mézelő méhek és egyéb hasznos beporzó rovarok pusztulását okozhatja.

Látogató számláló

16721711

IP cím: 3.229.142.175
Idő: 2020-01-29 01:13:19

Képek Nógrádról