Főmenü

Kormányablak

Bejelentkezés

 
 
 

Kedves Látogatók!

 

A Nógrád Megyei Kormányhivatal szervezeti felépítése 2017.01.01-től megváltozott, emiatt ezen oldalunkon csak ezen időpont előtt keletkezett információk olvashatóak.

 

Az aktuális weboldal ide kattintva érhető el!

 

 

 

 

2017. január 05., csütörtök 11:15

Lokalizálják a májgyulladás-fertőzéseket

Írta: 

Rimóc községben az elmúlt év végén Hepatitis „A” vírus okozta fertőző májgyulladás járványra derült fény, a betegek száma 14 fő. A Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya a Balassagyarmati Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályával valamint Rimóc Község Önkormányzatával és a település háziorvosával és védőnőjével közösen mindent megtesz a járvány tovaterjedésének megakadályozása és mielőbbi megszűntetése érdekében. A szakemberek a járványügyi kivizsgálás részeként helyszíni szemlét tartottak, a megbetegedettek felkutatása, az oltandók feltérképezése és a megelőzési módok oktatása érdekében. A település gyermekközösségeiben, valamint az érintett családok körében a védőoltások megtörténtek (eddig mintegy 250 fő), folyik a további oltandók felkutatása, oltása. 

Mi okozza a megbetegedést?

A fertőző májgyulladás kórokozója a HEPATITIS „A” vírus, ami a széklet útján terjed, közvetlen emberi érintkezéssel, piszkos kézzel, vagy a szennyezett étellel-itallal. A vírus jelentős hő és vegyi anyag  ellenálló képességgel rendelkezik.

Tünetek:

A betegség lappangási ideje 2-8 hét, lázzal, étvágytalansággal, gyengeséggel és hasi fájdalommal kezdődik. Ezt követően hányás, a has jobb felső részén fájdalom, sötét vizelet, világos széklet, a szemen és a bőrön sárgaság jelentkezhet. A tünetek 2-3 hét múlva megszűnnek, de a lábadozás 2-3 hónapig is eltarthat. Magától gyógyuló betegség, lefolyását nem lehet gyógyszeres kezeléssel gyorsítani.

A fertőző májgyulladásban szenvedő beteg a sárgaság megjelenése előtt már üríti székletével a vírusokat, majd a sárgaság megjelenésével az ürítés fokozatosan megszűnik. Ez alatt az idő alatt fertőzőképes. Gyermekeknél gyakori a tünetmentes átvészelés, azonban a székletükben ürülő vírusok fertőzhetik a környezetükben élőket.

Amennyiben a fenti tünetek előfordulnak, illetve a fertőzött személlyel szorosabb kontaktusa volt keresse fel háziorvosát!

Megelőzés:

Megfelelő személyi és környezeti higiéné betartásával a megbetegedési veszély nagymértékben csökkenthető. A Hepatitis A vírus okozta és egyéb megbetegedések elkerülése érdekében fontos a helyes technikával végzett alapos szappanos kézmosás. A veszélyeztetett intézményi hálózatban dolgozók az alapos kézmosást fertőtlenítő hatású folyékony szappannal is végezhetik, amely gyógyszertárakban, drogériákban beszerezhető.

A betegség megelőzésére védőoltás is rendelkezésre áll. A védőoltást elsősorban a Hepatitis A vírusfertőzésen átesett beteg környezetében alkalmazzuk.

A védőoltás elölt vírust tartalmaz. A hosszú távú védettség eléréséhez szükség van emlékeztető oltásra, amelyre az első adag beadását követő 6 hónap és 5 év között bármikor sor kerülhet, de a beadás javasolt az első vakcinációt követő 6-12 hónapban. 1 éves kor alatt pedig passzív immunizálásra van lehetőség immunglobulin adásával.

Teendők a beteg környezetében:

A beteg elkülönítése fertőző osztályon történik. A beteg személyes tisztálkodási eszközeit, evőeszközeit, és minden olyan felületet (pl.: WC, fürdőkád, mosdókagyló) amely székletszóródás révén fertőződött vagy fertőződhetett folyamatosan klór tartalmú szerrel fertőtleníteni kell.

Látogató számláló

11897940

IP cím: 54.226.25.74
Idő: 2019-01-20 23:15:17

Képek Nógrádról